Σωφρόνης καλεί.... ΦΑΜΠΙΑΝΟ!
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός θέλει τον Φαμπι στην Εθνική
Ακολουθήστε μας στο Google news
Ο Αντώνης Μαρτασίδης είναι αθλητής της Άρσης Βαρών, γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1992 και κατέκτησε την 5η θέση στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Άρσης Βαρών το 2023. Το 2013 κατάφερε να πάρει την 4η θέση σε Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ενώ για την επόμενη χρονιά έχει ως στόχο την κατάκτηση ενός μεταλλίου.
Πως νιώθεις για την κατάκτηση της 5η θέσης σε ένα τόσο μεγάλο αγώνα;
«Ο αρχικός μου στόχος ήταν να μπω στην 8άδα, πέρσι αγωνιζόμουν στην κατηγορία των 89 κιλών και αποφάσισα να δοκιμάσω φέτος την κατηγορία των 81 κιλών. Με την έναρξη του αγώνα έχασα την 1η προσπάθεια στο αρασέ στα 140 κιλά, ωστόσο στην συνέχεια το ανεβάσαμε και πλασαριστήκαμε στην 8αδα. Στην 2η κίνηση στο επολέ ζετέ μπορούσαμε να πάμε και για μετάλλιο, σήκωσα τα 180 κιλά και τα 186 κιλά θα μου έδιναν το μετάλλιο. Στην προσπάθεια για τα 186 κιλά ένιωσα μια ενόχληση και δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω την κίνηση. Επιτεύχθηκε ο αρχικός στόχος της 8άδας, αλλά εγώ σίγουρα ήθελα να πάω για κάτι παραπάνω, αφού στον αγώνα μας δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσουμε το μετάλλιο. Χωρίς την βοήθεια του προπονητή μου δεν θα κατακτούσαμε την 5η θέση και τον ευχαριστώ πολύ. Το σημαντικό είναι ότι η Κύπρος μετά από 11 χρόνια κατάφερε να ξανά μπει στην 8άδα.»
Που κάνεις τις προπονήσεις σου;
«Προπονούμουν στην Αθήνα στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, ωστόσο έκλεισε και τους τελευταίους τρεις μήνες είμαι στην Κύπρο όπου και θα παραμείνω. Με το που έκλεισαν οι εγκαταστάσεις, δεν ξέραμε που να κάνουμε προπονήσεις και εγώ θα έπρεπε να προετοιμαστώ για το Πανευρωπαϊκό. Συνέχισα να προπονούμαι στην Αθήνα, έκανα 3 ώρες ταξίδι για να πάω και οι συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες για να κάνω προετοιμασία. Ωστόσο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σύλλογο του Πανελληνίου και τους Γιώργο Παρασκευόπουλο και Βαλέριο Λεωνίδη που με βοήθησαν όταν έκλεισε ο Άγιος Κοσμάς και μου άνοιξαν τον χώρο, ώστε να μπορώ να προπονούμαι. Στην συνέχεια ήρθα στην Κύπρο ένα μήνα πριν του αγώνες και προπονήθηκα σωστά ώστε να προετοιμαστώ όσο καλύτερα μπορώ.»
Ποιοι είναι οι επόμενοι σου στόχοι;
«Το Σεπτέμβρη έχουμε το Παγκόσμιο το οποίο έχω σαν στόχο την 10άδα, ενώ ξεκίνησε και η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς. Στο Πανευρωπαϊκό του 2024 θα πάω με στόχο να ανεβώ στο βάθρο, φτάνει να γίνει σωστή προετοιμασία μέχρι και τους αγώνες. Ενώ σίγουρα έχω και ως στόχο την πρόκριση μου στους Ολυμπιακούς, αφού θα είναι και οι τελευταίοι μου. Θα ήθελα πολύ να προσθέσω ένα μετάλλιο από Ευρωπαϊκό αγώνα στην συλλογή μου και αυτός είναι ο μεγάλος μου στόχος. Με το τέλος της καριέρας μου ως αθλητής, θα ήθελα να ασχοληθώ με την προπονητική.»
Πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί η πρόκριση στους Ολυμπιακούς;
«Χρειάζονται σωστές συνθήκες προετοιμασίας αλλά και στήριξη στους αθλητές. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία στήριξη προς εμένα, παρόλο που συμμετέχω σε μεγάλες διοργανώσεις. Ο ΚΟΑ δεν βοηθάει σχεδόν καθόλου και η μόνη στήριξη που έχω είναι ένα πολύ μικρό ποσό από την Ομοσπονδία. Ένας αθλητής της Άρσης βαρών που κάνει προετοιμασία για μεγάλους αγώνες έχει πολλά έξοδα. Ότι έχω πετύχει μέχρι σήμερα το έχω πετύχει μόνος μου και με τον προπονητή μου, Σάββα Σάββα, αλλά και από κάποιους ανθρώπους που γουστάρουν να βλέπουν τον αθλητή να πετυχαίνει, όπως φυσιοθεραπευτές και γιατροί. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς. Όταν πηγαίνεις στους αγώνες και βλέπεις τις άλλες χώρες να έρχονται οι αθλητές με τους προπονητές, τους γιατρούς και τους φυσιοθεραπευτές, ενώ εγώ είμαι μόνο με τον προπονητή μου και καταφέρνω να βγω 5ος σημαίνει ότι έχουμε δυνατότητες και ελπίδες φτάνει να υπάρχει στήριξη.»
Μέχρι το 2015 ήσουν στην Εθνική Ελλάδος και στην συνέχεια αποφάσισες να αγωνίζεσαι με την Εθνική Κύπρου, πως πήρες αυτή την απόφαση;
«Μέσα σε 6 χρόνια πήρα στην Ελλάδα, 9 Ευρωπαϊκά μετάλλια, αλλά δεν είχα στήριξη. Ένα περιστατικό που με έκανε να αντιληφθώ πολλά πράγματα, ήταν όταν ένας συναθλητής μου κατάφερε να συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς αγώνες και στην συνέχεια εργαζόταν ντελιβεράς, τότε αντιλήφθηκα ότι δεν υπάρχει καμία στήριξη. Μίλησα με τον προπονητή της Εθνικής ομάδας της Κύπρου και με την βοήθεια που πήρα από την Ομοσπονδία, αποφάσισα να αλλάξω. Την Κύπρο την θεωρώ Ελληνική, δεν άλλαξε κάτι για εμένα και δεν μετανιώνω αυτή μου την απόφαση.»
Πως είναι τα πράγματα στην Κύπρο σε σχέση με την Ελλάδα;
«Οι εγκαταστάσεις στην Κύπρο είναι άψογες και μπορείς να κάνεις σωστά την προετοιμασία σου. Στην Ελλάδα υπάρχουν αθλητές που κατακτούν Ευρωπαϊκά μετάλλια και δεν έχουν μισθό. Δεν φταίει Ομοσπονδία, αλλά το κράτος που δεν επενδύει στον αθλητισμό. Στην Κύπρο η Ομοσπονδία της Άρσης Βαρών κάνει ότι μπορεί αφού δεν παίρνει η ίδια κάποια χρήματα για να βοηθήσει τους αθλητές. Ευχαριστώ πολύ την Ομοσπονδία μου για όσα κάνει και ευτυχώς υπάρχει ο Αντώνης Κωνσταντίνου, ο οποίος τρέχει παρά πολύ για έμενα και με έχει βοηθήσει απίστευτα. Αλλά δυστυχώς όταν οι αρμόδιοι δεν σε βοηθάνε καθόλου, δεν μπορεί να κάνει πολλά η Ομοσπονδία. Για να σε βοηθήσουν έστω λίγο, χρειάζεται να κάνεις επιτυχίες, αλλά για να κάνεις επιτυχίες χρειάζεσαι στήριξη. Ευτυχώς για εμένα και τους ευχαριστώ πολύ τους τελευταίους μήνες έχω μια συνεργασία με την My Protein στην Λευκωσία και με έχουν βοηθήσει αρκετά.»
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φυσιοθεραπευτή μου στην Αθήνα τον Κωνσταντίνο Μυλωνά, ο οποίος με στήριζε συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Επίσης τον γιατρό μου τον Γιώργο Τσικούρη, αλλά και τους φυσιοθεραπευτές στο PhysioKinisis στην Λευκωσία.»